sobota, 8 lutego 2014

Cebularze

A, tu przepis Asi na cebularze
Obiecałam Wam Dziewczyny przepis na cebularze - więc bardzo proszę
Składniki na ciasto:
50 dag mąki krupczatki
5 dag świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
5 dag masła

Na farsz:
3 duże cebule
3 łyżki maku
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju świątecznego roztoczańskiego

Przygotowanie:

Na dzień przed robieniem cebularzy cebulę pokroić w grubą kostkę, sparzyć wrzątkiem, wymieszać z solą i olejem, wycisnąć w rękach, dodać mak, wymieszać, przełożyć do słoika, zamknąć, kiedy wystygnie schować do lodówki. Świeże drożdże wymieszać z mlekiem, 2 łyżkami mąki, cukrem, odstawić do wyrośnięcia. Rozpuścić masło z resztą mleka. Przesianą mąkę posolić, dodać wyrośnięty rozczyn i mleko z masłem. Dodać roztrzepane jajko, wyrabiać ciasto przez 30 minut tak, by odstawało od ręki i zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Podzielić ciasto na 12 części, rozwałkować na placki, ułożyć na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia. Na każdym placku rozłożyć farsz z cebuli. Brzegi placków można posmarować jajkiem. Zostawić cebularze do wyrośnięcia na godzinę. Piec do uzyskania złotego koloru.



Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz