A, tu przepis Asi na cebularze:
Obiecałam Wam Dziewczyny przepis na cebularze - więc bardzo proszę
Składniki na ciasto:
50 dag mąki krupczatki
5 dag świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
5 dag masła
Na farsz:
3 duże cebule
3 łyżki maku
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju świątecznego roztoczańskiego
Przygotowanie:
Na dzień przed robieniem cebularzy cebulę pokroić w grubą kostkę,
sparzyć wrzątkiem, wymieszać z solą i olejem, wycisnąć w rękach, dodać
mak, wymieszać, przełożyć do słoika, zamknąć, kiedy wystygnie schować do
lodówki. Świeże drożdże wymieszać z mlekiem, 2 łyżkami mąki, cukrem,
odstawić do wyrośnięcia. Rozpuścić masło z resztą mleka. Przesianą mąkę
posolić, dodać wyrośnięty rozczyn i mleko z masłem. Dodać roztrzepane
jajko, wyrabiać ciasto przez 30 minut tak, by odstawało od ręki i
zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Podzielić ciasto na 12 części,
rozwałkować na placki, ułożyć na wysmarowanej olejem blasze do
pieczenia. Na każdym placku rozłożyć farsz z cebuli. Brzegi placków
można posmarować jajkiem. Zostawić cebularze do wyrośnięcia na godzinę.
Piec do uzyskania złotego koloru.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz