piątek, 17 czerwca 2016

Przepisy, przepisy...

Ala uporządkowała, Martyna błyskiem przepisała  i  w końcu są:


 
Przepisy sprawdzone, wspaniałe, do wykorzystania przez każdą panią, a nawet pana
I.                 Coś na słodko i nie tylko….

1)     Pączki Ani
Składniki:
1 kg mąki                                                                             cukier puder + cukier waniliowy
10 dkg drożdży                                                                   marmolada
7 – 8 żółtek                                                                         smalec 5 kostek
szklanka letniego piwa
25 dkg masła
mleka i cukru tyle, aby zrobić rozczyn drożdżowy
- najpierw robimy rozczyn - drożdże + mleko + cukier,
- masło roztapiamy – należy ostudzić do letniego,
Żółtka rozbić z szczyptą soli, wsypać mąkę do rozczynu, wszystkie składniki dodać do mąki i zagnieść. Wyrabiamy aż ciasto odstanie od rąk, odstawiamy i czekamy, aż ciasto podwoi objętość. Ciasto formować w postaci kulek i układamy w środek marmoladę. W garnuszku rozgrzać smalec, wkładamy pączki i smażymy.
Zimne pączki posypujemy cukrem pudrem.

2)     Ciasto bananowe Martyny
Składniki:
4 banany
2 szklanki mąki
0,5 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
0,5 szklanki cukru
Bakalie
Wszystkie składniki mieszamy i pieczemy w temp. 180 stopni około 50 minut.
  

3)NALEŚNIKI ANI
ciasto:
-3 jajka+żółtko;
-woda gazowana;
-mleko(więcej mleka niż wody);
-szczypta soli;
-2 czubate łyżeczki cukru;
-mąki tyle,aby ciasto było gęstości śmietany;
farsz: ser półtusty+jajko+cukier wanilioiwy+cukier do smaku
Wszystko dokładnie ucieramy i zawijamy w placki naleśnikowe.

4)NALEŚNIKI GRYCZANE HANI:
ciasto:
-1/3 szklanki mąki gryczanej;
-1/3 szklanki mąki ryżowej;
-1/3 szklanki mąki ziemniaczanej;
-szczypta soli;
-mleko+woda (1:1);
Nadziewamy dowolnym farszem;

5)NALEŚNIKI ALI
ciasto: wg.uznania, z ulubionego przepisu
Farsz:
-szpinak;
-ser topiony w kiełbasce;
-czosnek;
-gałka muszkatułowa;
-sół,pieprz;
-jajko krojone w kostkę;

Farsz zawijamy w placki naleśnikowe, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy.

6) PIEROGI HANI
ciasto:
-1kg mąki;
-część mąki zaparzyć, osolić, ostudzic, pozostałą mąkę dosypać dodając zimną wodę:
Wyrobić gładkie ciasto.
farsz:
-soczewica;
Ugotować zieloną soczewicę+cebulka smażona+sól i pieprz. Wszystko zmielić i nadziać pierogi.

7)USZKA MARTYNY
ciasto:
-mąka:
-gorącawoda;
-łyzka oleju;
farsz:
-drobno krojone, lub zmielone pieczarki ze smazoną cebulką:
Małym kieliszkiem wykrajamy krążki ciasta, zlepiamy w pieroga i jeszcze raz na połowę.

8)FARSZ AGNIESZKI DO PIEROGÓW,USZEK,NALEŚNIKÓW
składniki:
-ugotowana kasza jaglana;
-pieczarki drobno posiekane;
-cebula;
-czosnek;
-suszone pomidory;
-keczup;
-bluszczyk kurdybanek;
-suszona pokrzywa;

9)PIEROGI ANI
ciasto:
-1/2 kg mąki;
-1jajko;
-1 szkl. ciepłej wody;
-odrobina soli;
farsz:
-ugotowane,zmielone ziemniaki;
-cebulka smażona;
-sól i pieprz;
 10)TORT OWOCOWY ALICJI (NALEŚNIKOWY)
Smażymy 10 placków naleśnikowych.Wielkość placków należy dobrać do rozmiaru tortownicy. Dowolne owoce rozgotować+galaretka owocowa. Po przestudzeniu musu owocowego, smarujemy kolejno
  naleśniki. Na wierzch dowolny krem i dekoracja.
 II. KOKTAILE

1) KOKTAIL MARTYNY
jabłko+marchew+burak+imbir+syrop z mniszka+woda
2) KOKTAIL HANI
pomarańcza+banan+jarmuż+woda
3) KOKTAIL ALICJI
płatki owsiane+kiwi+pomarańcza+miód +woda
4) KOKTAIL JUSTYNY
truskawki+banan+mleko+liść mięty

III.KOTLETY JARSKIE

1)KOTLETY HANI Z CUKINI
cukinię zetrzeć na drobnej tarce+sól+pieprz+zagęszczamy ciasto mąką lub bułką tartą+2 jajka
wykonanie: układamy cieńki placek z cukinii, na wierzch plaster mozarelli, na to drugi placek, smażymy na małym ogniu pod przykryciem.

2)KOTLETY JUSTYNY Z SOCZEWICY
soczewicę ugotować, zmiksować+ siemię lniane+sezam+cebulka smażona
Masę wyrobić, formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażymy.

3)KOTLETY GRZYBOWE ANI ( grzyby piastrzenica rosną w maju w kryńskich lasach)
Grzyby dwukrotnie zagotować: najpierw sparzyć przez 15 minut, potem odcedzić i gotować 20 min. Smażymy cebulkę+grzyby, przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy 2 jajka, formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy.

4) PASZTET Z SELERA JUSTYNY
-2 duże selery;
-5 marchwi;
-2-3 cukinie potarkować;
-seler podgotować przez 40 min,wody tylko troszkę, pod koniec dodać marchew i cukinię;
-podsmażyć cebulkę z czosnkiem 2/3 ząbki i kostkę masła;
-wystudzić, dodać 3/4 jajka
-dodać szklankę kaszy mannej;
-dodać 1/3 szkl bułki tartej;
-sól,pieprz,bazylia,oregano,gałka muszkatułowa;





   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz