Przepisy sprawdzone, wspaniałe, do wykorzystania przez każdą
panią, a nawet pana
I.
Coś na słodko i nie tylko….
1) Pączki Ani
Składniki:
1 kg mąki cukier
puder + cukier waniliowy
10 dkg drożdży marmolada
7 – 8 żółtek smalec
5 kostek
szklanka letniego piwa
25 dkg masła
mleka i cukru tyle, aby zrobić
rozczyn drożdżowy
- najpierw robimy rozczyn - drożdże + mleko + cukier,
- masło roztapiamy – należy ostudzić do letniego,
Żółtka rozbić z szczyptą soli, wsypać mąkę do rozczynu,
wszystkie składniki dodać do mąki i zagnieść. Wyrabiamy aż ciasto odstanie od
rąk, odstawiamy i czekamy, aż ciasto podwoi objętość. Ciasto formować w postaci
kulek i układamy w środek marmoladę. W garnuszku rozgrzać smalec, wkładamy
pączki i smażymy.
Zimne pączki posypujemy cukrem pudrem.
2) Ciasto bananowe Martyny
Składniki:
4 banany
2 szklanki mąki
0,5 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
0,5 szklanki cukru
Bakalie
Wszystkie składniki mieszamy i pieczemy w temp. 180 stopni
około 50 minut.
3)NALEŚNIKI ANI
ciasto:
-3 jajka+żółtko;
-woda gazowana;
-mleko(więcej mleka niż wody);
-szczypta soli;
-2 czubate łyżeczki cukru;
-mąki tyle,aby ciasto było gęstości
śmietany;
farsz: ser półtusty+jajko+cukier
wanilioiwy+cukier do smaku
Wszystko dokładnie ucieramy i zawijamy w
placki naleśnikowe.
4)NALEŚNIKI GRYCZANE HANI:
ciasto:
-1/3 szklanki mąki gryczanej;
-1/3 szklanki mąki ryżowej;
-1/3 szklanki mąki ziemniaczanej;
-szczypta soli;
-mleko+woda (1:1);
Nadziewamy dowolnym farszem;
5)NALEŚNIKI ALI
ciasto: wg.uznania, z ulubionego przepisu
Farsz:
-szpinak;
-ser topiony w kiełbasce;
-czosnek;
-gałka muszkatułowa;
-sół,pieprz;
-jajko krojone w kostkę;
Farsz zawijamy w placki naleśnikowe,
układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy.
6) PIEROGI HANI
ciasto:
-1kg mąki;
-część mąki zaparzyć, osolić, ostudzic,
pozostałą mąkę dosypać dodając zimną wodę:
Wyrobić gładkie ciasto.
farsz:
-soczewica;
Ugotować zieloną soczewicę+cebulka
smażona+sól i pieprz. Wszystko zmielić i nadziać pierogi.
7)USZKA MARTYNY
ciasto:
-mąka:
-gorącawoda;
-łyzka oleju;
farsz:
-drobno krojone, lub zmielone pieczarki
ze smazoną cebulką:
Małym kieliszkiem wykrajamy krążki
ciasta, zlepiamy w pieroga i jeszcze raz na połowę.
8)FARSZ AGNIESZKI DO
PIEROGÓW,USZEK,NALEŚNIKÓW
składniki:
-ugotowana kasza jaglana;
-pieczarki drobno posiekane;
-cebula;
-czosnek;
-suszone pomidory;
-keczup;
-bluszczyk kurdybanek;
-suszona pokrzywa;
9)PIEROGI ANI
ciasto:
-1/2 kg mąki;
-1jajko;
-1 szkl. ciepłej wody;
-odrobina soli;
farsz:
-ugotowane,zmielone ziemniaki;
-cebulka smażona;
-sól i pieprz;
10)TORT OWOCOWY ALICJI (NALEŚNIKOWY)
Smażymy 10 placków naleśnikowych.Wielkość placków
należy dobrać do rozmiaru tortownicy. Dowolne owoce rozgotować+galaretka
owocowa. Po przestudzeniu musu owocowego, smarujemy kolejno
naleśniki. Na
wierzch dowolny krem i dekoracja.
II. KOKTAILE
1) KOKTAIL MARTYNY
jabłko+marchew+burak+imbir+syrop z
mniszka+woda
2) KOKTAIL HANI
pomarańcza+banan+jarmuż+woda
3) KOKTAIL ALICJI
płatki owsiane+kiwi+pomarańcza+miód +woda
4) KOKTAIL JUSTYNY
truskawki+banan+mleko+liść mięty
III.KOTLETY JARSKIE
1)KOTLETY HANI Z CUKINI
cukinię zetrzeć na drobnej
tarce+sól+pieprz+zagęszczamy ciasto mąką lub bułką tartą+2 jajka
wykonanie: układamy cieńki placek z
cukinii, na wierzch plaster mozarelli, na to drugi placek, smażymy na małym
ogniu pod przykryciem.
2)KOTLETY JUSTYNY Z SOCZEWICY
soczewicę ugotować, zmiksować+ siemię
lniane+sezam+cebulka smażona
Masę wyrobić, formować kotlety, obtoczyć
w bułce tartej i smażymy.
3)KOTLETY GRZYBOWE ANI ( grzyby piastrzenica
rosną w maju w kryńskich lasach)
Grzyby dwukrotnie zagotować: najpierw
sparzyć przez 15 minut, potem odcedzić i gotować 20 min. Smażymy
cebulkę+grzyby, przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy 2 jajka, formujemy
kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy.
4) PASZTET Z SELERA JUSTYNY
-2 duże selery;
-5 marchwi;
-2-3 cukinie potarkować;
-seler podgotować przez 40 min,wody tylko
troszkę, pod koniec dodać marchew i cukinię;
-podsmażyć cebulkę z czosnkiem 2/3 ząbki
i kostkę masła;
-wystudzić, dodać 3/4 jajka
-dodać szklankę kaszy mannej;
-dodać 1/3 szkl bułki tartej;
-sól,pieprz,bazylia,oregano,gałka
muszkatułowa;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz