sobota, 10 listopada 2012

Przepisy

Zrobię nową zakładkę tylko z przepisami.
I tak tutaj znajdziecie kolejne przepisy.
Same możecie wpisywać swoje wchodząc tylko w komentarze.
Mimo,że kutia dla Was wszystkich to pestka, podajcie proszę przepis.Kiedyś zrobiłam sama, raz jeden i była niejadalna-gniot,gęsta jak smoła, a ta na ostatnim spotkaniu była pyszna.


Pasztet Lili:

 1 duża cukinia / dynia
2 duże marchewki
2 średnie cebule
  Potarkować na dużych oczkach i dobrze odcisnąć
  Dodać:
20 dag potarkowanego sera żółtego
3/4 szklanki kaszy manny
3/4 szklanki oleju 
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
4 żółtka
Do smaku dodać jarzynkę lub Vegetę,wcisnąć 3 ząbki czosnku.
 Wymieszać  dokładnie ręką.
Na koniec dodać ubitą pianę z  pozostałą 4 żółtek

  Delikatnie wymieszać łyżką

piec godzinę




Mus cytrynowy Pipy



Skład na 2 małe słoiki musu
skórka i sok z 4 cytryn
200g cukru
100g masła
3 jajka i 1 żółtko,
Włóż skórkę z cytryny i sok, cukier i masło pokrojone w kostkę, w żaroodporną miskę. Ustaw ją na garnku z gotującą się wodą, upewniając się, że dno miski nie dotyka wody. Mieszaj trzepaczką co pewien czas aż masło rozpuści się.
Wymieszaj jajka i żółtko lekko widelcem, a następnie wmieszaj do cytrynowej mikstury. Pozwól całości gotować się, mieszając regularnie przez około 10 minut do momentu aż nabierze gęstości i konsystencji kremu. Masa powinna dawać poczucie ciężkości, kiedy mieszamy ją trzepaczką.
Zdjąć z ognia i mieszać od czasu do czasu aż ostygnie. Wlać do nieskazitelnie czystych słoików i zakręcić. Mus trzymany w lodówce nadaje się do spożycia przez kilka kolejnych tygodni.

  



KOSTECZKI Moniki

125g mielonych orzechów laskowych
125g grubo posiekanych orzechów laskowych
Szklanka cukru
Szklanka mąki
Masło
3 jajka
Otarta skórka z cytryny
Pół łyżeczki cynamonu

Masło ucieramy z cukrem, dodając cały czas po 1 jajku, łyżeczce mielonych orzechów i maki. Potem dodajemy cynamon, skórkę cytryny .Wyrabiamy ciasto i dodajemy siekane orzechy. Ciasto wałkujemy dość grubo, kroimy na 4-6 części, układamy na blaszce i wkładamy do lodówki, żeby odpoczęło. Przenosimy do nagrzanego piekarnika (1600), pieczemy na jasnozłoty kolor, wyjmujemy, kroimy na niewielkie kawałki, ponownie wstawiamy na kilka minut do piekarnika i pieczemy na złotobrązowo.


BANANA BREAD (Hawaje)-Jagody
1/2 kostki masła, 3/4 szklanki cukru, 3 średnie dojrzałe banany, 2 jaja roztrzepane, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
1. masło ucierać, dodając stopniowo cukier i roztarte banany.
2. Wlać jaja i ucierać, aż powstanie jednolita masa
3.Przesiać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, wsypać do masy bananowej, lekko zamieszać.
4. Ciasto przełożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem (włożonej papierem do pieczenia) ii piec w nagrzanym piekarniku (150) przez 1 i 1/4 do 1 i 1/2 godz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz