I tak tutaj znajdziecie kolejne przepisy.
Same możecie wpisywać swoje wchodząc tylko w komentarze.
Mimo,że kutia dla Was wszystkich to pestka, podajcie proszę przepis.Kiedyś zrobiłam sama, raz jeden i była niejadalna-gniot,gęsta jak smoła, a ta na ostatnim spotkaniu była pyszna.
Pasztet Lili:
1
duża cukinia / dynia
2
duże marchewki
2
średnie cebule
Potarkować na dużych oczkach i dobrze odcisnąć
Dodać:
20
dag potarkowanego sera żółtego
3/4 szklanki kaszy manny
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki oleju
2
czubate łyżki mąki ziemniaczanej
4
żółtka
Do smaku dodać jarzynkę lub Vegetę,wcisnąć 3 ząbki czosnku.
Wymieszać dokładnie ręką.
Na koniec dodać ubitą pianę z pozostałą 4 żółtek
Na koniec dodać ubitą pianę z pozostałą 4 żółtek
Delikatnie wymieszać łyżką
piec godzinę
Mus cytrynowy Pipy
Skład na 2 małe słoiki musu
skórka i sok z 4 cytryn
200g cukru
100g masła
3 jajka i 1 żółtko,
Włóż skórkę z cytryny i sok, cukier i masło
pokrojone w kostkę, w żaroodporną miskę. Ustaw ją na garnku z gotującą się wodą,
upewniając się, że dno miski nie dotyka wody. Mieszaj trzepaczką co pewien czas
aż masło rozpuści się.
Wymieszaj jajka i żółtko lekko widelcem, a następnie wmieszaj do cytrynowej mikstury. Pozwól całości gotować się, mieszając regularnie przez około 10 minut do momentu aż nabierze gęstości i konsystencji kremu. Masa powinna dawać poczucie ciężkości, kiedy mieszamy ją trzepaczką.
Zdjąć z ognia i mieszać od czasu do czasu aż ostygnie. Wlać do nieskazitelnie czystych słoików i zakręcić. Mus trzymany w lodówce nadaje się do spożycia przez kilka kolejnych tygodni.
Wymieszaj jajka i żółtko lekko widelcem, a następnie wmieszaj do cytrynowej mikstury. Pozwól całości gotować się, mieszając regularnie przez około 10 minut do momentu aż nabierze gęstości i konsystencji kremu. Masa powinna dawać poczucie ciężkości, kiedy mieszamy ją trzepaczką.
Zdjąć z ognia i mieszać od czasu do czasu aż ostygnie. Wlać do nieskazitelnie czystych słoików i zakręcić. Mus trzymany w lodówce nadaje się do spożycia przez kilka kolejnych tygodni.
KOSTECZKI Moniki
125g mielonych orzechów laskowych
125g grubo posiekanych orzechów laskowych
Szklanka cukru
Szklanka mąki
Masło
3 jajka
Otarta skórka z cytryny
Pół łyżeczki cynamonu
Masło ucieramy z cukrem, dodając cały czas po 1 jajku,
łyżeczce mielonych orzechów i maki. Potem dodajemy cynamon, skórkę cytryny
.Wyrabiamy ciasto i dodajemy siekane orzechy. Ciasto wałkujemy dość grubo,
kroimy na 4-6 części, układamy na blaszce i wkładamy do lodówki, żeby
odpoczęło. Przenosimy do nagrzanego piekarnika (1600), pieczemy na
jasnozłoty kolor, wyjmujemy, kroimy na niewielkie kawałki, ponownie wstawiamy
na kilka minut do piekarnika i pieczemy na złotobrązowo.
BANANA BREAD (Hawaje)-Jagody
1/2 kostki masła, 3/4 szklanki cukru, 3 średnie dojrzałe banany, 2 jaja roztrzepane, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
1. masło ucierać, dodając stopniowo cukier i roztarte banany.
2. Wlać jaja i ucierać, aż powstanie jednolita masa
3.Przesiać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, wsypać do masy bananowej, lekko zamieszać.
4. Ciasto przełożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem (włożonej papierem do pieczenia) ii piec w nagrzanym piekarniku (150) przez 1 i 1/4 do 1 i 1/2 godz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz