Nauczycielką była Dorota Sulżyk artystka, autorka przepięknych szali filcowanych na jedwabiu, surówkach bawełnianych czy lnianych.
Na zajęciach pojawiła się też Asia, a wraz z nią zapach domowego chleba i pyszny pasztet Agnieszki, nie zabrakło też amoniakowych ciasteczek babci Aśki.
Przepis na ciasteczka już był więc podaję przepis na pasztet Agnieszki:
PASZTET Z SOCZEWICĄ:
500 g czerwonej soczewicy
4-6 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki utłuczonej kolendry ( nasion)
1/2 łyżeczki chili
2 łyżeczki garam masala ( ja daję 1)
ok 2 cm korzenia imbiru ( ale za to daję więcej imbiru)
2 jaja
garśc pistacji
sól i pieprz
utrzeć marchewkę na grubych oczkach.Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie.Dorzucić starta marchewkę.Dodać przyprawy:utarte nasiona kolendry, chili, garam masalę.Podsmażyć chwilę , dołożyć soczewicę.Zetrzeć imbir i wycisnąć czosnek.Całość zalać wodą i posolić.Uważaj z wodą , żeby nie wyszło za rzadkie , lepiej w razie potrzeby sukcesywnie ją dolewać.Gotować , aż całość uzyska konsystencję gęstej masy.Dodać jaja i szybko wymieszać ( bo się scinają), ew dodać posiekane pistacje.Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przelożyć masę.Piec w temp 160 st przez 30 min.Wyjmować po wystygnięciu!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz